Ilmastointi

IV-kuntotutkimus

 

 

Ilmastointi on merkittävä osa tervettä rakennusta ja sisäilmastoa. Huono sisäilmasto johtuu epäterveistä rakenteistaja puutteellisesta tai  ”väärästä” ilmanvaihdosta. Usein toimimaton ilmastointi on vähintäänkin osasyynä huonoon sisäilmastoon.

Ruotsissa ja Ahvenanmaalla on ilmastoinnin merkitys ymmärretty. Ruotsissa on jo ollut pidempään ja Ahvenanmaalla vuoden 2018 alusta ns. ilmastoinnin OVK (Obligatorisk Ventilations Kontroll) eli pakollinen ilmastoinnintarkistus. Rakennusten pakollinen ilmastointitutkimus tehdään kolmen tai kuuden vuoden välein riippuen rakennuksen tyypistä ja käyttötarkoituksesta. Esim. kaikki päiväkodit ja koulut tutkitaan kolmen vuoden välein. Tutkijalta vaaditaan OVK- pätevyysvaatimus K, joka Investigolla on.

 

 

Katso alta IV-kuntotutkimukseen kuuluvat palvelut

Kerrostalot

Kerrostalojen lakisääteiset 10v. voimassa olevat PTS (Pitkäntähtäimen suunnitelma) tulisi olla ajan tasalla.

Kerrostalojen asunnot on hyvä käydä läpi sillä usein asukkaat ovat tehneet omatoimisia ratkaisuja ja ”säätöjä”, jotka vaikuttavat koko järjestelmän ja useiden muidenkin asuntojen ilmanvaihdon toimimattomuuteen.

Toimistot, myymälät jne.

Varsinkin toimistoissa henkilömäärät ja tilaratkaisut usein muuttuvat ilman, että ollaan huomioitu toimivaa ilmanvaihtoa. Tutkimusten mukaan toimimaton ilmanvaihto lisää sairaspoissaoloja jopa 35%.

Riittävästä ilmanvaihtuvuudestakin on huolehdittava. Työtehoa saadaan lisättyä jopa 6-8% kun ilmamäärät ovat riittävät ja tasapainossa.

Omakotitalot

Kuntotarkastuksen yhteydessä suosittelemme, että ilmastointi tutkitaan pistokoeluonteisesti sillä ilmastoinnin toimivuudella on merkitystä aina niin rakenteisiin kuin talon asukkaisiinkin.

Myös uudet väliseinät tai niiden poistot muuttavat alkuperäistä  ilmanvaihtosuunnitelmaa, jolloin on paikallaan tutkituttaa ilmanvaihdon toimivuus.

Rivitalot

Ruotsin mallinmukaisesti rivitalojen ilmastointi olisi hyvä tarkistaa noin kuuden vuoden välein sekä aina kuntotarkastuksien yhteydessä.

Päiväkodit, koulut, kokoontumistilat jne.

Usein päiväkodeissa ja kouluissa henkilömäärät ja tilojen käyttötarkoitukset muuttuvat ilman, että on mietitty ilmastoinnin toimivuutta. Ruotsin mallin mukaisesti suosittelemme, että ilmastointitutkimukset tehdään vähintään joka kolmas vuosi ja aina kun henkilömäärät, tilaratkaisut tai tilojen käyttötarkoitukset muuttuvat. Ja tietenkin aina myös kuntotarkastuksen yhteydessä.

Uima- ja urheiluhallit, lentokentät jne.

Kohteet ovat usein toiminnaltaan haastavia. Usein kyseessä on isot ja vaihtuvat henkilömäärät. Uimahalleissa kosteus tuottaa oman haasteensa. On ehkä väärin sanoa, että näissä tiloissa toimivalla ilmanvaihdolla on vieläkin suurempi merkitys, sillä kaikissa rakennuksissa toimiva ilmanvaihto on ehdoton vaatimus. Uimahallien kosteus toki nopeuttaa rakenneongelmien ja kasvustojen syntymisen mikäli riittävää tuuletusta ei ole.