Homekoira Ropo eläkkeelle ja Rajukoira puikkoihin

9 lokakuun, 2019

Meidän pitkäaikainen ja kaiken kokenut työntekijä homekoira Ropo on jäänyt lopullisesti eläkkeelle. Ropo on toiminut erikoisetsintäkoirana useassa yrityksessä uransa aikana. Ropo aloitti kouluttautumaan erikoisetsintäkoiraksi vasta kolmevuotiaana ja valmistuikin Porin Winnovan hajukoirakoulutuksesta huippu arvosanoin.

Ropo on rodultaan ns. seropi ja sisältää Rotweileriä, Suomen ajokoiraa ja Labradorinnoutajaa. Ropon parhaisiin ominaissuuksiin on kuulunut varma toiminta haistelutyössä, joka on peräisin hänen itsepäisestä luonteestaan. Ropolla on ollut loistava työmoraali ja töitä on painettu hikihatussa tarpeen mukaan. Yksi Ropon parhaista ominaisuuksista onkin häiriöiden sieto kyky, ja ropo vaikuttaakin toisten mielestä aika tylyltä koska hän ei mm. tervehdi asiakkaita ollenkaan. Toisaalta taas rajattoman mahan ja ruokahalun ansiosta yksi häiriö on ylitse muiden, jos tarkastettavassa tilassa on herkkuja esillä, niin Ropon keskittyminen on voinut herpaantua ja työnteosta ei tulekaan mitään koska nämä herkut eivät jätä hänen mieltään rauhaan.

Eläkepäivinä Ropo viettää paljon aikaa maalla tehden pehtoorin kierroksia maatalon pihamaalla ja herkutellen ilman minkäänlaisia suurempia velvoitteita. Ropo on meillä kotikoirana ja nauttii auringossa makoilusta ja sohvalla nukkumisesta.

Nyt siis homekoiran puikkoihin ja Ropon suuriin saappaisiin on lopullisesti astunut Welshin Corgi Raju. Raju on täynnä nuorta intoa ja motivaatiota. Raju on kouluttautunut homekoiraksi myös Porissa Winnovan erikoisetsintä koiran koulutusohjelmassa. Raju on selvästi edeltäjäänsä pienikokoisempi ja ketterämpi lyhyehköistä jaloistaan huolimatta. Rajulla on kokoemusta todellisista työtehtävistä jo yli 12 kuukautta. Ensin Raju toimi Ropon apupoikana ja harjoitteli huolellisesti muuttuvien tehtäväalueiden haasteita.

Rajun työskentely on varmaa ja hän ilmaisee etsittävät hajut menemällä maahan hajulähteen läheisyyteen. Raju on suorittanut työhistoriallaan jo useita tehtäviä, jotka ovat koostunut niin pienistä asunnoista aina suuriin toimisto- tai koulurakennuksiin. Raju pystyykin haistelemaan jopa 800 m² tunnissa.

Meillä Investigolla käytetään homekoiraa rakennusten ja sisäilmaongelmien tutkimuksissa apuvälineenä, jolla voidaan paikallistaa mikrobiperäisiä hajuja sisäympäristössä. Koiran käytöllä saadaan tietoa tutkijan avuksi ongelmia ratkaistaessa. Koiraa voitaisiin tutkimusvälineenä kuivailla kuin ”homeiden pintamittarina”, niin kuin kosteuden pintakosteudenosoittimellakin, niin koirallakin saadaan alustavaa tietoa ja viitteitä mahdollisten ongelmien sijainnista. Tutkijan tehtävänä onkin sitten selvittää näiden ”pintamittausten” perusteella mahdollinen hajulähde tai ilmaisun aiheuttaja. Kokonaisella kosteus- ja sisäilmateknisellä kuntotutkimuksella selvitetään rakennuksen todellinen kunto ja sisäilmaa mahdollisesti rasittavat tekijät, jolloin koira on voinut olla merkittävänä apuna lähtötilanteen selvityksessä.

Homekoiraohjaajamme ja kuntotutkija Teppo Tervo antaa mielellään lisätietoa! teppo.tervo@investigo.fi, 041 459 3603

Teppo Tervo