Mikrobinäytteitä sisäilmasta kannattaa ottaa talvella

13 tammikuun, 2019

Haluatko tietää onko kotisi sisäilmassa mikrobeja? Paras vuodenaika sisäilman mikrobinäytteen ottoon on talvi, jolloin maan lumipeitteen ansiosta ulkoilman mikrobipitoisuudet ovat pienimmillään, eivätkä vaikuta merkittävästi rakennusten sisäilman pitoisuuksiin.

Koska ihmiset altistuvat ilman välityksellä mikrobeille, ilmanäyte antaa tietoa siitä, mitkä mikrobit voivat siirtyä ihmisten hengitysteihin ja limakalvoille. Sisäilman mikrobimittausten avulla voidaan arvioida, ovatko asunnon sisäilman mikrobipitoisuudet ja -suvusto tavanomaisia.

Ilmassa esiintyviä mikrobeja voidaan mitata huoneen yleisilmasta, työtiloissa työntekijän hengitysvyöhykkeeltä tai esimerkiksi tuloilmaelimien luota.
Ilmanäyte otetaan yleensä impaktorilla (esim. 6-vaiheinen Andersen-keräin), josta on runsaasti vertailu- ja tutkimustietoa.

On muistettava että yksinomaan ilmanäytteiden tavanomaisten tulosten perusteella ei voida sulkea pois rakenteiden mikrobivaurion mahdollisuutta.

Investigo ottaa tarvittaessa sisäilman mikrobinäytteitä impaktorilla. Ole yhteydessä, niin kerromme lisää. Yhteystiedot löydät täältä! Voit myös käyttää alla oleva yhteydenottolomake.

Niklas Mehtonen