Sertifioitu rakennusterveysasiantuntija, mitä hän tekee ja miksi se on tärkeää?

18 lokakuun, 2021

Terveydensuojelulain mukaan terveydensuojeluviranomainen voi käyttää ulkopuolinen asiantuntija avuksi, kun epäillään sisäilmaongelmaa tai on muita rakennusterveyteen liittyviä ongelmia. Tällä ulkopuolisella asiantuntijalla on silloin sertifioitu rakennusterveysasiantuntija (RTA). Mutta RTA:n käyttö on hyväksi myös yksityishenkilöille, yrityksille ja julkiselle sektorille, kun epäillään ongelmia rakennuksissa.

Rakennusterveysasiantuntijalla on pätevyys tutkia ja antaa lausunto terveyshaittaa aiheuttavista kemiallisista, fysikaalisista ja biologisista tekijöistä. Monipuolisen osaamisen ansiosta samalla voidaan tutkia rakenteiden yleistä kuntoa ja korjaustarvetta. Kokonaisvaltainen tutkimus antaa heti realistisemman kuvan tarvittavista toimenpiteistä tilanteen parantamiseksi.

Investigo Oy Ab:lla on jo kolme sertifioitua rakennusterveysasiantuntijaa. Teppo Tervo ja Niklas Mehtonen palvelee manner-suomessa ja Oscar Buss Ahvenanmaalla.

Saadakseen RTA-sertifikaatti vaaditaan sopiva korkeakoulututkinto, riittävä määrä kokemusta sekä 45 opintopisteen RTA-koulutus. Tämän jälkeen sertifikaattia saa hakea Eurofins Expert Servicelta.

Investigo Oy Ab on kosteus-, home- ja sisäilmaongelmiin erikoistunut yritys. Investigo ei myy korjauspalveluita eikä korjauksiin tarvittavia tuotteita, jonka takia Investigon kiinnostus on pelkästään todentaa rakennuksen todellinen kunto sekä tarvittaessa löytää asiakkaalle sopivat korjausratkaisut, jotta rakennus on terveellinen ja turvallinen käyttäjilleen. Voimme myös auttaa korjaustöiden suunnittelussa, kilpailutuksessa ja valvonnassa.

Investigo:lla on toimipisteitä Vaasassa, Seinäjoella ja Maarianhaminassa, mutta toimii koko Suomessa. Puolueeton tutkimus ja raportointi auttaa tekemään oikeita saneerauspäätöksiä ja ratkomaan riitatapauksia.

Niklas Mehtonen