fbpx

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Talon ilmanvaihto, eristys ja energiatehokkuus

Vuonna 1973 maailmaa kuritti energiakriisi, joka sai alkunsa arabimaiden hyökkäyksestä Israeliin. Sen seurauksena Suomen valtioneuvosto päätti käynnistää maanlaajuisen ja noin puolivuotisen energiansäästökampanjan.

Säännöstelyyn kuului muun muassa asuntojen ja toimistojen huonelämpötilan alentaminen.  Huoneistossa sai olla korkeintaan 20 astetta lämmintä.

Taloja alettiin tiivistää ottamatta huomioon riittävän ilmanvaihdon tärkeyttä. Kaikki raot tukittiin myös taloissa, joissa oli painovoimainen ilmanvaihto. Tämä aiheutti ilmanvaihdon rajun vähenemisen, eikä kosteus päässyt tuulettumaan rakennuksista pois.

Vuonna 2022 tiedetään, että rakenteiden täytyy olla ilmatiiviitä, mutta sisäilman pitää kuitenkin päästä vaihtumaan. Ilmanvaihdon tulee toimia suunnitellusti. Lämpökuvauksen ja ilmatiiveysmittausten avulla voidaan selvittää, missä ja kuinka paljon rakennuksesi vuotaa ilmaa rakenteiden läpi.

Jos päätät säästää energiaa laskemalla rakennuksen lämpötilaa esim. vapaa-ajan asunnoissa tai piharakennuksissa, muista varmistaa, etteivät mahdolliset vesiputket pääse jäätymään ja aiheuttamaan vuotoriskejä.

On myös hyvä muistaa, että mikäli rakennusta halutaan lisäeristää, tulee sekin tehdä oikein. Eristystä lisättäessä on huomioitava koko rakenteen kosteustekninen toimivuus. Väärin eristäminen voi johtaa homevaurioihin. Asiantuntijamme voivat auttaa teitä tässäkin asiassa, jotta vältätte kalliiden virheiden syntymisen ja varmistatte terveellisen ja energiatehokkaan asumisen.

 

Jouni Koivuniemi

Rakennusterveysasiantuntija, rakennusinsinööri, energiatodistuksen laatija, esihenkilö Seinäjoella

Lue myös

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve