fbpx

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Asuntokaupat ovat elämäsi suurimpia hankintoja. Kohteeseen sopivan kuntotarkastustason valinta on olennaisen tärkeää, jotta tiedät mitä myyt tai olet ostamassa. Riittävällä laajuudella tehty kuntotarkastus auttaa hintapyynnin arvioinnissa sekä helpottaa myyntiprosessia, kun ostajaehdokkaat saavat kuntotarkastusraportin käyttöönsä jo ostotarjouksen jättämistä harkitessaan. Tarpeeksi kattava kuntotarkastus vähentää lisäksi reklamaatio- ja riitatilanteiden riskiä.

Jos siis olet myymässä kotiasi – tai harkitset ehdollisen ostotarjouksen jättämistä, millainen kuntotarkastus kannattaa teettää?

Varmista, että kuntotarkastajalta löytyy riittävä koulutus, ammattitaito ja kokemus. Tarkastuksista tehtävä raportti tulee olla jokaisesta kohteesta riittävän laaja, puolueeton ja kuvallinen. Raportin tulisi sisältää riskien arvioinnin lisäksi myös toimenpide-ehdotuksia rakennuksen kunnon parantamisen ja ylläpidon suhteen. Investigolta löytyy omat tarkastustasot sekä osakehuoneistojen että kiinteistöjen kuntotarkastuksiin. Tilaajan kannattaa tutustua ennalta myös valmistautumisohjeisiin, jotta kohteen taustatiedot löytyvät ja tarkastuksen eteneminen kohteessa sujuu ongelmitta.

Miten valita kohteellesi sopivin kuntotarkastuksen taso?

Osakehuoneistot ja paritalot tarkastetaan kosteuskartoituksena. Siinä käydään läpi huoneiston taustat asiakirjojen ja haastattelujen avulla. Käynnillä tarkastetaan huoneiston pinnat ja LVI-laitteet. Kaikki tilat, joissa on vesipisteitä, tarkastetaan pintakosteudenosoittimella. Lisäksi tarkistetaan mm. lattiakaivot, joista valitettavan usein löytyy huomautettavaa.

Investigolta löytyy omakotitalojen kuntotarkastuksia kolmessa eri laajuudessa. Kaikissa tasoissa talo tarkastetaan sisältä ja ulkoa, lattiasta tai ryömintätilasta kattoon, jos pääsy tiloihin on turvallista ja mahdollista. Otamme myös kantaa sadevesi- ja salaojajärjestelmiin, mahdollisesti talon rakenteita rasittavaan kasvillisuuteen tai maanpinnan muotoihin.

Perustason kuntotarkastus suoritetaan aistinvaraisesti ja rakenteita rikkomattomin menetelmin. Se soveltuu parhaiten uudehkojen, hyväkuntoisten talojen tarkastukseen. Perustasossakin tarkastetaan kaikki tilat, joihin on turvallista päästä.  Pääasiassa rakenteita rikkomattomin menetelmin tehtävässä tarkastuksessa tehdään kosteusmittaukset pintamittarilla, mutta tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan mitataan myös kosteus rakenteiden sisällä.

Laaja kuntotarkastus on turvallisempi valinta, jos kohde on iäkkäämpi, siinä on riskirakenteita kuten valesokkeli, puukoolattu alapohjarakenne, maanvastainen sisäpuolelta eristetty seinärakenne. Lisätietoja eri riskirakenteista löydät tästä linkistä. Kiinteistön iän tai sen sisältämien riskirakenteiden lisäksi kohteet, joissa on ollut joskus vesivahinkoja tai muita vaurioita, kannattaa tutkia pintaa syvemmältä. Laajassa kuntotarkastuksessa suoritetaan rakenneavauksia riskirakenteisiin. Rakenteet tarkastetaan silmämääräisesti ja aistinvaraisesti, jotta voidaan paremmin varmistua niiden kunnosta. Mittaamme myös kosteuden rakenteiden sisältä.

Laaja Plus -kuntotarkastus puolestaan soveltuu iäkkäämpiin kohteisiin, sekä niihin, joissa on tiedossa oleva tai epäilys jonkinlaisesta vauriosta tai sisäilmaongelmista. Laaja Plus soveltuu myös niihin tapauksiin, kun halutaan varmaa tietoa rakenteiden kunnosta, sillä mikrobit eivät ole aina silmämääräisesti havaittavissa. Laaja Plus -kuntotarkastukseen sisältyy laajaan tasoon kuuluvien rakennekosteuksien mittaamisen lisäksi 4 mikrobi-/homenäytettä, jotka asiantuntija ottaa rakennuksen eri kohdista rakenneavauksen kautta. Rakenneavaukset peitetään väliaikaisella paikalla avauksen jälkeen. Näytteet tutkitaan laboratoriossa ja kokonaiskuva kohteen kunnosta muodostuu laboratoriotulosten, kohdekäynnillä tehtyjen havaintojen ja mittausten perusteella.

Muista myös täydentävät lisätutkimukset ja homekoirapalvelumme

Kaikkien asuntokaupan tarkastusten yhteydessä voidaan tehdä myös homekoiratutkimus tai tarkentavia ja täydentäviä lisätutkimuksia esim. riskirakenteisiin.

Huolehdi siis sekä myyjänä että ostajana, että kaupan kohde tarkastetaan riittävän perusteellisesti. Mitä laajempi tutkimus on, sitä pienempi on riski, että rakenteiden piilovirheitä jää huomaamatta. Vaikka kohteeseen olisi tehty aiemmin kuntotarkastus, voit aina pyytää lisätutkimuksia. Ne ovat molempien osapuolten turvaksi ja vähentävät reklamaatioriskiä ja riitatapausten syntymistä. Mikäli riitatilanteeseen kuitenkin ajaudutaan, ovat puolueettomat ammattilaisemme ja neljä rakennusterveysasiantuntijaamme apuna silloinkin.

Jos siis harkitset asuntosi myymistä tai ostotarjouksen jättämistä, ole yhteydessä. Me autamme sinua valitsemaan kohteellesi sopivan kuntotarkastustason tai lisätutkimukset. Asiantuntijamme vastaavat mielellään tarkastamiaan kohteita koskeviin lisäkysymyksiin, tai voit tilata heiltä ”ostajan kierroksen” vaikka Teams -palaverina.

Satu Nieminen

Liiketoiminta-assistentti, asiakaspalvelu, laskutus

Lue myös

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve