fbpx

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve

Salaojan tehtävänä on rajoittaa pohjaveden nousua ja ehkäistä pohjaveden aiheuttamia rakenteiden kosteusongelmia. Salaojaputkien ja -kaivojen lisäksi rakenteeseen kuuluvat suodatinkangas ja hyvin läpäisevä salaojasoratäyttö sekä putken ympärillä, että perusmuurin tai sokkelin vieressä.

Salaojien toimivuus on syytä tarkistaa vuosittain. Salaojaverkosto kannattaa huoltaa 5–10 vuoden välein. Salaojien toimintaa voidaan tutkia juoksuttamalla vettä letkulla ylimpään salaojien tarkastuskaivoon, ja katsoa, että vesi ei kerry salaojajärjestelmään. Tarkistuskaivoja on nykyaikaisessa salaojajärjestelmässä yleensä vähintään jokaisessa rakennuksen nurkassa. Rakennuksen eri sivuilla kulkevat salaojat liittyvät toisiinsa tarkastuskaivon kohdalla. Jo vuonna 1990 suositeltiin jokaiseen salaojan taitekohtaan tarkastuskaivoa tai tarkastusputken asentamista.

Veden pinta ei saa nousta missään kohdassa salaojien alareunaa ylemmäksi, vaan veden tulee poistua esteettä salaojaverkostosta. Jos veden pinta nousee tai vesi ei virtaa kahden tarkistuskaivon välillä, on putkistossa todennäköisesti tukos.

Salaojien puutteellinen toiminta voi johtaa kosteuden tai veden tunkeutumiseen rakenteisiin. On muistettava, että vaikka salaojat toimivat asianmukaisesti, maaperässä on silti kosteutta ja rakenteet voivat vaurioitua maakosteudesta, mikäli niitä ei ole suunniteltu kosteusteknisesti toimiviksi. Investigo auttaa selvittämään rakenteiden haju-, kosteus- sekä homeongelmia kaikenikäisissä rakennuksissa. Ole yhteydessä niin räätälöimme juuri sinulle sopivan tarkastuskokonaisuuden!

Niklas Mehtonen

TJ, Rakennusterveysasiantuntija, rakennusinsinööri, energiatodistuksen laatija, sertifioitu energia-asiantuntija Ahvenanmaalla

Lue myös

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve