fbpx

Energiatodistus- koska sitä tarvitaan ja mitä sillä tehdään?

Energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen myynti- ja vuokraustilanteessa. Energiatodistuksen avulla voidaan vertailla eri rakennusten energiatehokkuuksia. Vertailun kohteena on siten vain itse rakennus, eivät rakennuksen sen hetkiset käyttäjät energiankulutustottumuksineen. Energiatodistuksessa ilmoitettu energiatehokkuusluokka perustuu laskettuun kulutukseen Manner-Suomessa, mutta Ahvenanmaalla energialuokka pohjautuu todelliseen kulutukseen. Lisäksi energiatodistus sisältää ammattilaisten laatimia säästösuosituksia energiatehokkuuden parantamiseksi.

Lain mukaan energiatodistus tarvitaan rakennuksen, huoneiston tai niiden hallintaoikeuden myynnin tai vuokraamisen yhteydessä. Myynti- tai vuokrausilmoituksessa tulee olla kohteen energiatehokkuusluokka. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) valvoo tämän noudattamista. Jos tämä tieto puuttuu, voi ARA lähettää myyjälle kehotuksen asian korjaamiseksi määräajan kuluessa. Tarvittaessa ARA voi tehostaa käskypäätöstä uhkasakolla.

On vain harvoja poikkeustapauksia, jolloin energiatodistuksen hankkiminen ei ole lain mukaan pakollista, esim.:

Rakennus on alle 50m2,

Rakennus on tarkoitettu loma-asumiseen eikä sitä käytetä majoituselinkeinon harjoittamiseen.

Kyseessä on väliaikainen rakennus, jonka käyttöikä on enintään 2 vuotta.

Mietitkö kiinteistösi myyntiä ja energiatodistuksen hankintaa? Meiltä saat energiatodistukset kätevästi kuntotarkastuksen yhteydessä. Suosittelemme teettämään kuntotarkastuksen ja energiatodistuksen jo myyntiinlaittovaiheessa. Hyvät taustatiedot rakennuksesta helpottavat myyntiä ja ostopäätöksen syntymistä. Lisäksi ajoissa hankittu todistus täyttää energiatodistuslain vaatimukset koko myyntiprosessin aikana, riippumatta siitä käytätkö kiinteistövälittäjän palveluita tai et.

Lisätietoja energiatodistuksesta voi lukea lisää Motivan sivulta: https://www.motiva.fi/ratkaisut/energiatodistusneuvonta

Niklas Mehtonen

TJ, Rakennusterveysasiantuntija, rakennusinsinööri, energiatodistuksen laatija, sertifioitu energia-asiantuntija Ahvenanmaalla

Lue myös

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve