Ilmatiiviysmittauksia – miksi?

14 lokakuun, 2020

Investigo Oy Ab:lta saa myös ilmatiiviysmittauksia sekä merkkiainekokeita!

Mitä hyötyä mittauksesta on?
– Rakennusvaiheessa paikallistaa ja korjata ilmavuotoja.
– Paikallistaa ja korjata ilmavuotoja remontin yhteydessä.
– Saada talosi tai asuntosi ilmantiiviysluokiteltua myyntiä varten.
– Tarkistaa ostamasi talon/asunnon laatu.
– Parantaa talon/asunnon:
o Energiankulutusta
o Sisäilman laatua
o Kosteusteknistä toimintaa
o Asumismukavuutta
o Paloturvallisuutta

Miksi?
Nykyaikaisen talon, jossa on koneellinen ilmanvaihto, rakennuksen ulkovaipan on syytä olla ilmatiivis. Ympäristöministeriön asetuksessa rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta sanotaan, että rakenteet on oltava ilmatiiviitä. Mutta mitä hyötyä ilmatiiviistä talosta on?

Energia
Yksi tärkeimmistä vaikutuksista hyvällä ilmantiiviydellä on vähentää rakennuksen energiankulutusta. Tiiviissä talossa lämpö ei karkaa ilmavuotopaikkojen kautta ulos, eikä kylmä ilmaa virtaa sisään. Vuotoilma kuluttaa 15-30 % perinteisen pientalon kokonais-energiankulutuksesta, jonka n50-arvo on 4,0 1/h. Rakennuksen energiakulutus kasvaa n. 7 % jokaista kokonaisyksikköä kohti, kun n50-arvo kasvaa. Tämän päivän eristepaksuuksilla ilmantiiveyden parantaminen on merkittävä ja etenkin halpa tapa parantaa rakennuksen energiataloudellisuutta.

Sisäilman laatu
Ilmatiiviissä rakennuksessa voidaan paremmin kontrolloida ilmanvaihtoa sekä sisäilman laatua. Ilma, joka tulee ilmanvaihtolaitteen kautta, suodatetaan epäpuhtauksista mutta ilmanvuotokohtien kautta tuleva ilma jää suodattamatta. Ajatellen sisäilman laatua on erityisen tärkeää, että rakennuksen alapohja on tiivis, jolla voidaan estää radonia ja mikrobeja tulemasta rakennukseen. Ilmatiivis rakennus estää myös mineraalikuitujen pääsyä mineraalivillasta sisäilmaan.

Kosteus
Rakenteiden ilmantiiviys on tärkeää myös kosteusteknisen toiminnan vuoksi. Lämpimään sisäilmaan sitoutunut kosteus voi konvektion kautta siirtyä sisältä ulospäin rakenteissa ja aiheuttaa kosteusvaurioita, koska osa kosteudesta tiivistyy rakenteisiin. Sisään virtaava kylmä ilma voi myös jäähdyttää rakenteita ja pintoja sisätiloissa.

Asumismukavuus
Asumismukavuuteen vaikuttaa erityisesti alapohjan sekä ulkoseinien tiiviys. Asukkaat tuntevat kylmän vuotoilma epämukavana vetona. Vuotoilma jäähdyttää myös pinnat sisätiloissa. Ilmavuotojen kautta siirtyy myös hajuja ja ääniä. Myös paloturvallisuus paranee tiiviissä rakennuksessa, koska savukaasut eivät pääse yhtä helposti rakenteisiin.

Mittaukset
Rakennuksen ulkovaipan tiiviyden määrittämiseksi suoritetaan painekoe siihen tarkoitukseen kehitetyllä laitteistolla. Painekoe suoritetaan standardin SFS-EN 13829, menetelmä B:n mukaisesti. Hyvin pieniä ilmavuotoja on myös mahdollista paikallistaa merkkiainekokeella.

Mitä me tarjoamme Teille
Tarjoamme rakennuksen tiiviyden mittausta, vuotokohtien paikallistamista lämpökameralla, toimenpide-ehdotusta puutteita havaittaessa, raporttia sekä konsultointia koskien ilmatiiviitä rakenneratkaisuja Meiltä saa myös merkkiainekokeita sekä kosteus-, sisäilma- sekä homeongelmien selvitykset.

Ota yhteyttä niin kerromme lisää. Hintoja löydät hinnastostamme, täältä!

Niklas Mehtonen