fbpx

Ilmatiiviysmittauksia – miksi?

Mitä hyötyä on ilmatiiviysmittauksesta? Paljonkin, tässä listaamme muutamia.

– Rakennusvaiheessa voidaan paikallistaa ja korjata ilmavuotoja.
– Ilmavuotoja voidaan paikallistaa ja korjata remontin yhteydessä.
– Talosi tai asuntosi voidaan ilmatiiviysluokitella myyntiä varten.
– Ostamasi talon/asunnon laatu voidaan tarkistaa.
– Parantaa talon/asunnon:
o Energiankulutusta
o Sisäilman laatua
o Kosteusteknistä toimintaa
o Asumismukavuutta
o Paloturvallisuutta

Nykyaikaisessa talossa jossa on koneellinen ilmanvaihto, rakennuksen ulkovaipan on syytä olla ilmatiivis. Ympäristöministeriön asetuksessa rakennusten kosteusteknisestä toimivuudestakin sanotaan, että rakenteiden on oltava ilmatiiviitä. Mutta mitä hyötyä tiiviydestä on?

Yksi hyvän ilmantiiviyden tärkeimmistä vaikutuksista on vähentää rakennuksen energiankulutusta. Tiiviissä talossa lämpö ei karkaa ilmavuotopaikkojen kautta ulos, eikä kylmä ilma virtaa sisään. Vuotoilma kuluttaa 15-30 % perinteisen pientalon kokonais-energiankulutuksesta, jonka n50-arvo on 4,0 1/h. Rakennuksen energiakulutus kasvaa n. 7 % jokaista kokonaisyksikköä kohti, kun n50-arvo kasvaa. Tämän päivän eristepaksuuksilla ilmantiiveyden parantaminen on merkittävä ja edullinen tapa parantaa rakennuksen energiataloudellisuutta.

Ilmatiiviissä rakennuksessa voidaan paremmin kontrolloida ilmanvaihtoa sekä sisäilman laatua. Ilma, joka tulee ilmanvaihtolaitteen kautta, suodatetaan epäpuhtauksista, kun taas ilmanvuotokohtien kautta tuleva ilma jää suodattamatta. Ajatellen sisäilman laatua on erityisen tärkeää, että rakennuksen alapohja on tiivis, koska se estää radonin ja mikrobien pääsyä rakennukseen. Ilmatiivis rakennus estää myös mineraalikuitujen pääsyä mineraalivillasta sisäilmaan.

Rakenteiden ilmantiiviys on tärkeää myös kosteusteknisen toiminnan vuoksi. Lämpimään sisäilmaan sitoutunut kosteus voi konvektion kautta siirtyä sisältä ulospäin rakenteissa aiheuttaen kosteusvaurioita, koska osa kosteudesta tiivistyy rakenteisiin. Sisään virtaava kylmä ilma voi myös jäähdyttää rakenteita ja pintoja sisätiloissa.

Erityisesti alapohjan ja ulkoseinien tiiviys vaikuttavat suoraan asumismukavuuteen. Asukkaat tuntevat kylmän vuotoilman epämukavana vetona. Vuotoilma jäähdyttää myös pintoja sisätiloissa. Ilmavuotojen kautta siirtyy myös hajuja ja ääniä. Tiiviys parantaa myös rakennuksen paloturvallisuutta estämällä savukaasujen pääsyä rakenteisiin.

Mittaukset
Rakennuksen ulkovaipan tiiviyden määrittämiseksi suoritetaan painekoe siihen tarkoitukseen kehitetyllä laitteistolla. Painekoe suoritetaan standardin SFS-EN 13829, menetelmä B:n mukaisesti. Hyvin pieniä ilmavuotoja on myös mahdollista paikallistaa merkkiainekokeella.

Investigo suorittaa rakennuksen tiiviyden mittausta ja vuotokohtien paikallistamista lämpökameralla. Mittausten jälkeen laadimme toimenpide-ehdotukset mahdollisesti havaituista puutteista, raportin sekä konsultoimme rakenneratkaisuja koskien. Meiltä saat myös merkkiainekokeet sekä kosteus-, sisäilma- sekä homeongelmien selvitykset.

Ota yhteyttä niin kerromme lisää. Hintatietoja löydät hinnastostamme täältä!

Niklas Mehtonen

TJ, Rakennusterveysasiantuntija, rakennusinsinööri, energiatodistuksen laatija, sertifioitu energia-asiantuntija Ahvenanmaalla

Lue myös

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve