fbpx

Ilmatiiviysmittauksia – miksi?

Investigo Oy Ab:lta saa myös ilmatiiviysmittauksia sekä merkkiainekokeita!

Mitä hyötyä mittauksesta on?
– Rakennusvaiheessa voidaan paikallistaa ja korjata ilmavuotoja.
– Ilmavuotoja voidaan paikallistaa ja korjata remontin yhteydessä.
– Talosi tai asuntosi voidaan ilmatiiviysluokitella myyntiä varten.
– Ostamasi talon/asunnon laatu voidaan tarkistaa.
– Parantaa talon/asunnon:
o Energiankulutusta
o Sisäilman laatua
o Kosteusteknistä toimintaa
o Asumismukavuutta
o Paloturvallisuutta

Miksi?
Nykyaikaisessa talossa jossa on koneellinen ilmanvaihto, rakennuksen ulkovaipan on syytä olla ilmatiivis. Ympäristöministeriön asetuksessa rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta sanotaan, että rakenteiden on oltava ilmatiiviitä. Mutta mitä hyötyä ilmatiiviistä talosta on?

Energia
Yksi hyvän ilmantiiveyden tärkeimmistä vaikutuksista on vähentää rakennuksen energiankulutusta. Tiiviissä talossa lämpö ei karkaa ilmavuotopaikkojen kautta ulos, eikä kylmä ilma virtaa sisään. Vuotoilma kuluttaa 15-30 % perinteisen pientalon kokonais-energiankulutuksesta, jonka n50-arvo on 4,0 1/h. Rakennuksen energiakulutus kasvaa n. 7 % jokaista kokonaisyksikköä kohti, kun n50-arvo kasvaa. Tämän päivän eristepaksuuksilla ilmantiiveyden parantaminen on merkittävä ja edullinen tapa parantaa rakennuksen energiataloudellisuutta.

Sisäilman laatu
Ilmatiiviissä rakennuksessa voidaan paremmin kontrolloida ilmanvaihtoa sekä sisäilman laatua. Ilma, joka tulee ilmanvaihtolaitteen kautta, suodatetaan epäpuhtauksista, kun taas ilmanvuotokohtien kautta tuleva ilma jää suodattamatta. Ajatellen sisäilman laatua on erityisen tärkeää, että rakennuksen alapohja on tiivis, koska se estää radonin ja mikrobien pääsyä rakennukseen. Ilmatiivis rakennus estää myös mineraalikuitujen pääsyä mineraalivillasta sisäilmaan.

Kosteus
Rakenteiden ilmantiiviys on tärkeää myös kosteusteknisen toiminnan vuoksi. Lämpimään sisäilmaan sitoutunut kosteus voi konvektion kautta siirtyä sisältä ulospäin rakenteissa aiheuttaen kosteusvaurioita, koska osa kosteudesta tiivistyy rakenteisiin. Sisään virtaava kylmä ilma voi myös jäähdyttää rakenteita ja pintoja sisätiloissa.

Asumismukavuus
Asumismukavuuteen vaikuttavat erityisesti alapohjan sekä ulkoseinien tiiviys. Asukkaat tuntevat kylmän vuotoilman epämukavana vetona. Vuotoilma jäähdyttää myös pintoja sisätiloissa. Ilmavuotojen kautta siirtyy myös hajuja ja ääniä. Tiiviys parantaa myös rakennuksen paloturvallisuutta estämällä savukaasujen pääsyä rakenteisiin.

Mittaukset
Rakennuksen ulkovaipan tiiviyden määrittämiseksi suoritetaan painekoe siihen tarkoitukseen kehitetyllä laitteistolla. Painekoe suoritetaan standardin SFS-EN 13829, menetelmä B:n mukaisesti. Hyvin pieniä ilmavuotoja on myös mahdollista paikallistaa merkkiainekokeella.

Mitä me tarjoamme teille?
Tarjoamme rakennuksen tiiviyden mittausta, vuotokohtien paikallistamista lämpökameralla, toimenpide-ehdotukset mikäli puutteita havaitaan, raportin sekä konsultointia ilmatiiviitä rakenneratkaisuja koskien. Meiltä saat myös merkkiainekokeet sekä kosteus-, sisäilma- sekä homeongelmien selvitykset.

Ota yhteyttä niin kerromme lisää. Hintatietoja löydät hinnastostamme täältä!

Lue myös

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve