fbpx

Investigo jatkaa kasvua ostamalla seinäjokelaisen Thermascanin

Home on vain yksi rakennusten ongelma, joka aiheuttaa terveysoireita ihmisille. Sen lisäksi esimerkiksi erilaiset kemikaaliset yhdistelmät, ilmanvaihdon ongelmat, veto tai kuiva sisäilma ovat asioita, jotka vaikuttavat jaksamiseen ja terveyteen joko lyhyellä tai pitkällä aikavälillä. Vaasalainen Investigo Oy Ab on alusta asti uskonut kokonaisvaltaiseen ongelmien tarkasteluun ja tällä yrityskaupalla vahvistaa jalansijaansa Etelä-Pohjanmaan alueella.

Suomen rakennuskanta on tutkimusten mukaan Euroopan hyväkuntoisinta. Eurostatin vuonna 2018 tekemän tutkimuksen mukaan vain 4,8 prosentissa rakennuksia on selkeä kosteusvaurio ja saksalaisen Fraunhofer-instituutin viisi vuotta sitten julkaisemassa selvityksessä suomalaiset talojen todettiin olevan parhaassa kunnossa koko Euroopassa. Investigolla on silti töitä riittänyt välillä enemmän kuin on ollut tekijöitä.

– Olemme kasvaneet toistaiseksi pelkästään kysynnän mukaan. Nyt meillä on omat toimistot ja tarkastajia Vaasan lisäksi Seinäjoella ja Maarianhaminassa. Thermascanin yrityskaupan myötä Investigo tuo Etelä-Pohjanmaalle vahvan rakennusterveyden asiantuntijaryhmän tuen, jolla on kokemusta yli 4000 kohteesta, kertoo Investigon toimitusjohtaja Niklas Mehtonen.

Hänen mukaansa suomalaiset rakennukset ovatkin usein hyväkuntoisia, mutta se ei tarkoita, etteikö niissä olisi haasteita sisäilman kanssa. Home korostuu mediassa ja julkisessa keskustelussa, mutta se on vain yksi ongelma muiden joukossa. Lisäksi aivan liian usein unohtuvat erilaiset huoltotoimenpiteet. Ongelmat ovatkin yleensä monen summan tekijä, sanoo Mehtonen.

Kahden miehen yritys on jo kasvanut 12 henkilön asiantuntijayritykseksi. Nyt tehty yrityskauppa ja kesän rekrytoidut uudet työntekijät ovat tärkeitä askeleita eteenpäin.

– Sisäilmaongelmia on ympäri Suomea. Meidän kaltaistamme toimijaa, joka on aidosti puolueeton, palvelee sekä yrityksiä että yksityisasiakkaita eikä myy esimerkiksi rakennuspalveluita tai tarvikkeita, tarvitaan markkinoilla.

Vanheneva rakennuskanta ja riittämättömät investoinnit kunnossapitoon sekä ilmastonmuutoksen tuomat haasteet rakennuksille lisäävät jatkuvasti tarvetta tutkimuksille.

– Jos yhden vinkin saan antaa, niin yleensä kannattaa tutkia ennemmin kuin myöhemmin. Harvat ongelmat korjaantuvat itsestään. Sen sijaan ne yleensä pahenevat, jolloin sekä kartoitus että ongelmien korjaaminen ovat huomattavasti kalliimpia.

Niklas Mehtonen

TJ, Rakennusterveysasiantuntija, rakennusinsinööri, energiatodistuksen laatija, sertifioitu energia-asiantuntija Ahvenanmaalla

Lue myös

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve