fbpx

Kuinka pitkä on kylpyhuoneen käyttöikä?

Kylpyhuone on yleisesti tila, jonka pinnoitteet ovat suhteellisen arvokkaita uusia. Pinnoitteiden tai niiden alapuolisten vedeneristysten epätiiveydet ovat kuitenkin asioita mitä kannattaisi ennakoida.
Epätiivis kohta kylpyhuoneen pinnoitteessa voi johtaa vakavaan kosteusvaurioon rakenteessa ja rakennevaurioiden korjaaminen nostaa kylpyhuoneremontin kustannuksia.

Kylpyhuoneen pinnat kuluvat normaalissa käytössä. Normaaliin ylläpitoon kuuluu tarkistaa silikonisaumat, sekä muut liitos- ja läpivientikohdat vuosittain, ja tarpeen vaatiessa uusitaan tiivistysmateriaalit 3-5 vuoden välein. Kylpyhuoneen roiskevedelle alttiit pinnat on suositeltava kuivata lastalla aina käytön jälkeen. Myös riittävä ilmanvaihto on tärkeä pintojen kuivumiselle.

Vuonna 1998 tiukennettiin märkätilojen kosteuseristyksien tiiveysvaatimuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ennen 1998 tehtyjen kylpyhuoneiden tiiveys ei välttämättä vastaa samaa tasoa, kuin pari vuotta myöhemmin tehdyssä kylpyhuoneessa.

Tekninen käyttöikä vaihtelee kylpyhuoneissa, riippuen pinnoitteesta ja rakennustavasta.

Esimerkkinä:

  • Laatta ja kosteussively oli yleinen tapa toteuttaa kylpyhuone 1980-1995 välisenä aikana, mutta myös sen jälkeen. Näiden tekninen käyttöikä on ollut noin 15-20 vuotta.
  • Laatta ja massamainen vedeneristys yleisesti käytetty vuodesta 1999, ja sen tekninen käyttöikä noin 20-40 vuotta.

Lähde: Rakennustietosäätiön ohjetiedosto

Suosittelemme, että vanhat jo ennen vuotta 1998 tehdyt kylpyhuoneet tarkistetaan ja kunnostetaan tai huolletaan tarpeen mukaan.

Investigo on asiantuntijasi rakennusten kunnon määrittämisessä sekä sisäilmaongelmien ehkäisemisessä ja ratkaisemisessa. Ota yhteyttä niin kerromme lisää!

Sebastian Grönlund

Rakenteiden kosteuden mittaajan henkilösertifikaatti

Lue myös

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve