fbpx

Muistoja homekoiristamme Ropo ja Raju

Meidän pitkäaikainen ja kaiken kokenut työntekijämme, homekoira Ropo, ehti uransa aikana toimia erikoisetsintäkoirana useassa yrityksessä. Ropo aloitti kouluttautumisen erikoisetsintäkoiraksi vasta kolmevuotiaana ja valmistui Porin Winnovan hajukoirakoulutuksesta huippuarvosanoin.

Ropo oli rodultaan ns. seropi ja sisälsi Rotweileriä, Suomen ajokoiraa ja Labradorinnoutajaa. Ropon parhaisiin ominaisuuksiin kuului varma toiminta haistelutyössä, kiitos hänen itsepäisen luonteensa. Ropolla oli loistava työmoraali ja töitä painettiin hiki hatussa tarpeen mukaan. Yksi Ropon parhaista ominaisuuksista oli häiriöidensietokyky. Ropo vaikuttikin toisten mielestä aika tylyltä, koska hän ei mm. tervehtinyt asiakkaita ollenkaan. Toisaalta taas rajattoman mahan ja ruokahalun ansiosta yksi häiriö oli ylitse muiden: jos tarkastettavassa tilassa oli herkkuja, niin Ropon keskittyminen herpaantui eikä työnteosta tullut mitään.

Eläkepäivinä Ropo vietti paljon aikaa maalla tehden pehtoorin kierroksia maatalon pihamaalla ja herkutellen ilman minkäänlaisia suurempia velvoitteita. Oloneuvos Ropo nautti auringossa makoilusta ja sohvalla nukkumisesta, kunnes nukahti ikiuneen syksyllä 2020.

Kun Ropo oli siirtymässä eläkkeelle, homekoiran puikkoihin ja suuriin saappaisiin astui Welshin Corgi Raju. Raju oli täynnä nuorta intoa ja motivaatiota. Raju kouluttautui homekoiraksi myös Porissa Winnovan erikoisetsintäkoiran koulutusohjelmassa. Raju oli selvästi edeltäjäänsä pienikokoisempi ja ketterämpi. Ensin Raju toimi Ropon apupoikana ja harjoitteli huolellisesti muuttuvien tehtäväalueiden haasteita. Rajun työskentely oli varmaa ja hän ilmaisi etsittävät hajut menemällä maahan hajulähteen läheisyyteen. Raju suoritti työhistoriansa aikana useita tehtäviä, jotka koostuivat pienistä asunnoista aina suuriin toimisto- tai koulurakennuksiin. Raju pystyi haistelemaan jopa 800 m² tunnissa.

Käytimme homekoiria rakennusten ja sisäilmaongelmien tutkimuksissa apuvälineenä, jolla voitiin paikallistaa mikrobiperäisiä hajuja sisäympäristössä. Koiran käytöllä saatiin tietoa tutkijan avuksi ongelmia ratkaistaessa. Koiraa voitaisiin tutkimusvälineenä kuivailla kuin ”homeiden pintamittarina”. Kuten kosteuden pintakosteudenosoittimellakin, niin koirallakin saadaan alustavaa tietoa ja viitteitä mahdollisten ongelmien sijainnista. Tutkijan tehtäväksi jää selvittää näiden ”pintamittausten” perusteella mahdollinen hajulähde tai ilmaisun aiheuttaja. Kokonaisella kosteus- ja sisäilmateknisellä kuntotutkimuksella selvitetään rakennuksen todellinen kunto ja sisäilmaa mahdollisesti rasittavat tekijät, jolloin koira on voinut olla merkittävänä apuna lähtötilanteen selvityksessä.

Nykyään Rajukin on ”virkavapaalla” . Toimistollamme voi silti kuulla tassujen rapinaa säännöllisesti, sillä työntekijöidemme omat koirat ovat aina tervetulleita ja odotettuja vierailijoita, keräten aina kasan rapsutuksia ja lepertelyjä koko tiimiltä.

Teppo Tervo
Homekoiraohjaaja ja kuntotutkija
teppo.tervo@investigo.fi, 041 459 3603

Teppo Tervo

Hpj, Rakennusterveysasiantuntija, rakennusinsinööri, asbesti- ja haitta-ainekartoittaja, energiatodistuksen laatija

Lue myös

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve