fbpx

Odottamattomia ongelmia asuntokaupan jälkeen! Mitä tehdä?

Uusi koti on hankittu, mutta kaupanteon jälkeen havaitaan outoja hajuja tai selvää oireilua rakennuksessa oleillessa. Rakennuksen todellinen kunto ja sisäilmaston terveellisyys alkavat todella huolestuttaa uusia omistajia ja mieleen tulee, onko uusi unelmakoti muuttumassa medioissakin paljon esillä olleeksi hometalopainajaiseksi.

Sisäilman ongelmat voivat johtua useista tekijöistä, kuten kastuneista tai homeisista rakenteista, haitta-aineista, kuitupäästöistä tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Sisäilmaston ongelmat ovat usein monen tekijän summa, joiden ratkaiseminen ei ole mikään yksinkertainen palapeli.

Sisäilmaongelmia havaittaessa on ryhdyttävä toimenpiteisiin mahdollisimman nopeasti. Myyjää on reklamoitava välittömästi kun ongelma tai virhe-epäily havaitaan. Myyjälle on annettava mahdollisuus selvittää ongelma oman asiantuntijansa toimesta. Reklamaatio ja vaatimukset on esitettävä asunnon tai kiinteistön myyjälle todisteellisesti varsin lyhyessä ajassa. Varminta on hoitaa vaatimukset perille 3 – 4 kuukauden reklamaatioajassa virheen havaitsemisesta.

Meiltä Investigolta saa apua asuntokauppojen ongelmatilanteen ratkaisemiseen. Me tutkimme rakennuksen huolellisesti ja selvitämme mahdolliset piilovirheet rakennuksesta ja rakenteista, yksityiskohtaisesti ja puolueettomasti.

Erityisen tärkeää asuntokaupan riitatilanteitä selviteltäessä on käyttää sellaista asiantuntijaa, jolla on riittävä osaaminen, kokemus ja koulutus sisäilmaongelmien ratkaisusta. Tutkijan on voitava antaa selkeä ja luotettava lausunto mahdollisesta terveyshaittaa aiheuttavista tekijöistä.

Investigolla on pitkä kokemus rakennusten ja sisäilmaongelmien tutkimuksesta ja ratkaisemisesta. Meiltä löytyy neljä RTA (rakennusterveysasiantuntija) -pätevyyden omaavaa asiantuntijaa altistumisolosuhteiden arviointiin. Terveystarkastajat voivat käyttää asiakirjojamme terveyshaitan arvioinnissa.

Jos yhteisymmärrystä sisäilmaongelmasta tai havaituista virheistä ei saada, riidat voidaan viedä käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Vielä käräjäoikeudessakin osapuolet voivat pyytää asian ratkaisemista tuomioistuinsovittelussa, joka on täysimittaista oikeudenkäyntiä huomattavasti nopeampi ja edullisempi tapa ratkaista riitatilanne.

Investigon kokeneet ammattilaiset ovat toimineet lukuisia kertoja asiantuntijatodistajana oikeudessa.

Mikäli sinä tarvitset apua, ota yhteyttä niin ratkaistaan ongelmat!

Ps. Kun olet hankkimassa unelmataloasi, muista riittävän laaja kuntotarkastus, jossa selvitetään myös mahdollisten riskirakenteiden kunto. Kysy myös jatkotutkimuspaketteja, joilla voidaan täydentää aiempia kuntotarkastuksia.

Teppo Tervo

Hpj, Rakennusterveysasiantuntija, rakennusinsinööri, asbesti- ja haitta-ainekartoittaja, energiatodistuksen laatija

Lue myös

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve