fbpx

Odottamattomia ongelmia asuntokaupan jälkeen! Mitä tehdä?

Uusi koti on hankittu mutta kaupanteon jälkeen havaitaan outoja hajuja tai selvää oireilua rakennuksessa oleillessa. Rakennuksen todellinen kunto ja sisäilmaston terveellisyys alkaa todella huolestuttaa uusia omistajia ja mieleen tulee, onko uusi unelmakoti muuttumassa medioissakin paljon esillä olleeksi hometalopainajaiseksi.

Sisäilman ongelmat voivat johtua useista tekijöistä kuten kastuneista tai homeisista rakenteista, haitta-aineista, kuitupäästöistä tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Sisäilmaston ongelmat ovat usein monen tekijän summa, eikä välttämättä mikään yksinkertainen palapeli.

Meiltä Investigolta saa apua ongelmatilanteen ratkaisemiseen. Me tutkimme rakennuksen huolellisesti ja selvitämme mahdolliset piilovirheet rakennuksesta ja rakenteista yksityiskohtaisesti ja puolueettomasti.

Sisäilmaongelmia havaittaessa on ryhdyttävä mahdollisimman nopeasti toimenpiteisiin ongelman ratkaisemiseksi. Myyjää on reklamoitava välittömästi kun ongelma tai virhe-epäily havaitaan. Myyjälle on annettava mahdollisuus selvittää ongelma oman asiantuntijansa toimesta. Reklamaatio ja vaatimukset on esitettävä asunnon tai kiinteistön myyjälle todisteellisesti varsin lyhyessä ajassa. Varminta on hoitaa vaatimukset perille 3 – 4 kuukauden reklamaatioajassa virheen havaitsemisesta.

Erityisen tärkeää ongelmia ratkaistaessa on käyttää sellaista asiantuntijaa, jolla on riittävä osaaminen, kokemus ja koulutus sisäilmaongelmien ratkaisusta ja tutkijan on voitava antaa selkeä ja luotettava lausunto mahdollisesta terveyshaittaa aiheuttavista tekijöistä.

Investigolla on pitkä kokemus rakennusten ja sisäilmaongelmien tutkimuksesta ja ratkaisemisesta. Meiltä löytyy neljä RTA (rakennusterveysasiantuntija) pätevyyden omaavaa asiantuntijaa altistumisolosuhteiden arviointiin, ja terveystarkastaja voi käyttää asiakirjojamme terveyshaitan arvioinnissa.

Jos yhteisymmärrystä sisäilmaongelmasta tai havaituista virheistä ei saada, riidat voidaan ratkaista käräjäoikeudessa. Vielä käräjäoikeudessakin osapuolet voivat pyytää asian ratkaisemista tuomioistuinsovittelussa, joka on täysimittaista käräjäoikeudenkäyntiä huomattavasti nopeampi ja edullisempi tapa ratkaista riitatilanne.

Investigo on myös toiminut lukuisia kertoja asiantuntijatodistajana oikeudessa.

Mikäli sinä tarvitset apua, ota yhteyttä niin ratkaistaan ongelmat!

Teppo Tervo

Hpj, Rakennusterveysasiantuntija, rakennusinsinööri, asbesti- ja haitta-ainekartoittaja, energiatodistuksen laatija

Lue myös

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve