fbpx

Pikatestissä: homeen kotitesterit

Netin ihmeellisestä maailmasta löytyy kaikenlaista, esimerkiksi homeen kotitestereitä. Hankimme pari testeriä, ”Healthful Home 5 minute mold test”, kokeillaksemme miten ne toimivat.

Testerien toiminta muistuttaa raskaustestin toimintatapaa. Hometestissä pumpulipuikolla pyyhitään testattavaa pintaa, ja sitten puikko mahdollisine mikrobeineen syötetään testeriin. Testerit näyttävät, onko tulos positiivinen vai negatiivinen.

Testereiden pitäisi näyttää yleisimmät homeet, kuten esim. Aspergillus- ja Penicillium-sukuiset sekä Stachybotrys homeet.

Tutkimuksemme suoritettiin akkreditoidun laboratorion tiloissa. Ensimmäinen testeripakkaus käytettiin täysin puhtaaseen pintaan, ja toinen vaurioituneeseen pintaan.

Molemmat testit osoittivat laboratorio-olosuhteissa oikein. Vaurioituneen testerin ”positiivinen viiva” oli kuitenkin hyvin haalea ja vaikeasti nähtävissä.

On kuitenkin huomioitava, että tulokset eivät kerro minkälaisista määristä on kyse, eikä edes varmuudella sitä, minkälaisia mikrobeja se on ”havainnut”.

Tästä syystä kotitesteristä ei ole käytännössä juurikaan hyötyä, koska se vaatii aina lisätutkimuksia.

Plussat:

  • Nopea
  • Halpa

Miinukset:

  • Ei kerro määriä
  • Ei kerro mikrobin lajia
  • Ei ole asumisterveysasetuksen mukainen menetelmä
  • Vaatii aina lisätutkimuksia

Emme täten suosittele kotitestereiden käyttöä. Mikäli epäilet home- tai sisäilmaongelmaa, pyydä paikalle asiantuntija. Asiantuntijat ottavat tarvittavat ja luotettavat näytteet, jotka pystytään tulkitsemaan Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen mukaisesti.

Asiantuntijamme yhteystiedot löydätte täältä!

Niklas Mehtonen

TJ, Rakennusterveysasiantuntija, rakennusinsinööri, energiatodistuksen laatija, sertifioitu energia-asiantuntija Ahvenanmaalla

Lue myös

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve