fbpx

Riskirakenne: tuulettumaton tiiliverhoilu ulkoseinä

Tuulettumattomalla tiiliverhoilulla ulkoseinällä tarkoitetaan rakennetta, jossa ulkopuolisen tiiliverhouksen takana ei ole asianmukaista tuuletusväliä tai ilmavirran kulku on jostain syystä estynyt.

Rakenne on yleensä toteutettu niin, että tiiliverhous on joko kiinni puurakenteisessa rungossa/tuulensuojalevyssä tai niiden välissä on huonosti toimiva tuuletusväli.

Tuuletusväli voi olla tukkeutunut muurauslaastista tai olla liian ahdas toimiakseen. Myöskin seinän ala- ja yläreunassa tuuletusrakojen puuttuminen tai tukkeutuminen voi estää tuuletuksen.

Mikäli teillä on tiiliverhoiltu talo, tarkista että seinän alareunasta löytyy asianmukaiset tuuletusaukot (esim. joka neljäs pystysauma auki).

Rakenneratkaisu aiheuttaa rakenteelle huonon vedenpoisto- sekä kuivumiskyvyn. Tästä seuraa, että kastuessaan se ei kuivu ajoissa ja täten seinällä on suuri riski kosteus- ja mikrobivaurioitua.

Lue lisää riskirakennekortista, täältä (PDF).

Mikäli teillä on kotona kyseinen rakennetyyppi, ja haluatte tietää missä kunnossa se on, ota yhteyttä, me selvitämme!

Niklas Mehtonen

TJ, Rakennusterveysasiantuntija, rakennusinsinööri, energiatodistuksen laatija, sertifioitu energia-asiantuntija Ahvenanmaalla

Lue myös

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve