fbpx

Sisäilman mikrobinäytteet kannattaa ottaa talvella

Haluatko tietää onko kotisi sisäilmassa mikrobeja? Paras vuodenaika sisäilman mikrobinäytteen ottoon on talvi, jolloin maan lumipeitteen ansiosta ulkoilman mikrobipitoisuudet ovat pienimmillään, eivätkä vaikuta merkittävästi rakennusten sisäilman pitoisuuksiin.

Koska ihmiset altistuvat ilman välityksellä mikrobeille, ilmanäyte antaa tietoa siitä, mitkä mikrobit voivat siirtyä ihmisten hengitysteihin ja limakalvoille. Sisäilman mikrobimittausten avulla voidaan arvioida, ovatko asunnon sisäilman mikrobipitoisuudet ja -suvusto tavanomaisia.

Ilmassa esiintyviä mikrobeja voidaan mitata huoneen yleisilmasta, työtiloissa työntekijän hengitysvyöhykkeeltä tai esimerkiksi tuloilmaventtiilien läheisyydestä.
Ilmanäyte otetaan yleensä impaktorilla (esim. 6-vaiheinen Andersen-keräin), josta on runsaasti vertailu- ja tutkimustietoa.

On muistettava, että yksinomaan ilmanäytteiden tavanomaisten tulosten perusteella ei voida sulkea pois rakenteiden mikrobivaurion mahdollisuutta.

Investigo ottaa tarvittaessa sisäilman mikrobinäytteitä impaktorilla. Ole yhteydessä, niin kerromme lisää. Yhteystiedot löydät täältä! Voit myös käyttää yhteydenottolomaketta.

Niklas Mehtonen

TJ, Rakennusterveysasiantuntija, rakennusinsinööri, energiatodistuksen laatija, sertifioitu energia-asiantuntija Ahvenanmaalla

Lue myös

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve