fbpx

Investigon Niklas Mehtonen sertifioitu rakennusterveysasiantuntijaksi

Sisäilmasta johtuva oireilu koskettaa aina sairastunutta ja hänen läheisiään. Sisäilmaongelmat ovat myös kansantaloudellisesti merkittävä haaste, sillä arviolta 800 000 suomalaista altistuu vuosittain terveydelle haitalliselle sisäilmalle. Todellista korjaustarvetta ei tunnisteta, kun liian usein keskustellaan vain homeesta. Rakennusterveysasiantuntija (RTA) tekee kokonaisvaltaisen tutkimuksen terveyteen vaikuttavista tekijöistä.

Huono sisäilma aiheuttaa monenlaisia oireita; päänsärkyä, väsymystä, toistuvia keuhkoputkentulehduksia, reumaattisia oireita, muistikatkoksia ja lopulta monikemikaaliyliherkkyyttä. Myös riski sairastua astmaan kasvaa.

– Rakennuksissa oireita aiheuttava alue saattaa olla hyvin paikallinen, joten yhdenkin ihmisen saamiin oireisiin kannattaa reagoida ennen kuin ongelma rakennuksessa laajenee, sanoo Investigon rakennusterveysasiantuntija Niklas Mehtonen.

Rakennusterveysasiantuntijalla on pätevyys tutkia ja antaa lausunto terveyshaittaa aiheuttavista kemiallisista, fysikaalisista ja biologisista tekijöistä. Monipuolisen osaamisen ansiosta samalla voidaan tutkia rakenteiden yleistä kuntoa ja korjaustarvetta. Kokonaisvaltainen tutkimus antaa heti realistisemman kuvan tarvittavista toimenpiteistä tilanteen parantamiseksi.

– Sisäilmaoireiden tai –ongelmien yhteydessä puhutaan usein home- ja kosteusvaurioista. Ongelmat voivat kuitenkin johtua myös lukemattomista muista syistä. Jotta tilanne saadaan korjattua, tarvitsee aina ensin ymmärtää mikä sen aiheuttaa, Mehtonen summaa.

– Hyvin harvoin kohteissa on vain yksi ainoa tekijä, joka aiheuttaa oireita. Esimerkiksi kosteusvaurioiden mikrobien lisäksi rakennuksessa terveyshaittoja lisää usein alipaineinen ilmanvaihto, joka imee sisään rakenteista epäpuhtauksia. Sisäilmaongelmia ei tällöin saada kuntoon korjaamalla vain kosteusvaurioita.

Suomessa nyt kaksi kaksinkielistä rakennusterveysasiantuntijaa

Vaasassa perustettu sisäilmatutkimuksiin ja kuntotarkastuksiin erikoistunut Investigo on kasvanut nopeasti koko Suomessa toimivaksi asiantuntijayritykseksi. Puolueeton tutkimus ja raportointi auttaa tekemään oikeita saneerauspäätöksiä ja ratkomaan riitatapauksia. Nyt Investigolla on riveissään Suomen toinen kaksikielinen rakennusterveysasiantuntija, kun yrityksen toimitusjohtaja Niklas Mehtonen suoritti Eurofinsin myöntämään sertifiointiin vaadittavan koulutuksen.

– Koulutus lisäsi entisestään ymmärrystä eri tutkimusmenetelmistä. Asiakkaan näkökulmasta tämä tehostaa prosessia, sillä pääsemme entistä nopeammin kiinni ongelmaan ja pystymme kirjoittamaan terveydensuojeluvalvonnassa käytettävän selvityksen itse, Mehtonen kertoo.

http://www.sertifikaattihaku.fi/certificates/C-24982-26-19

Niklas Mehtonen

TJ, Rakennusterveysasiantuntija, rakennusinsinööri, energiatodistuksen laatija, sertifioitu energia-asiantuntija Ahvenanmaalla

Lue myös

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve