fbpx

Miten ilmanvaihto ja takka vaikuttavat sisäilman mikrobipitoisuuksiin?

Sisäilman mikrobipitoisuuksiin vaikuttavat monet eri asiat. Mikrobeja löytyy kaikkialta ja sulan maan aikana ulkoilman mikrobipitoisuus vaikuttaa huomattavasti sisäilman mikrobipitoisuuteen. Mutta muun muassa polttopuiden säilyttäminen sisällä ja lemmikkieläimet nostavat sisäilman mikrobipitoisuuksia. Talossa oleva takka siis nostaa sisäilman mikrobipitoisuuksia – silloinkin, vaikkei polttopuita säilyttäisi sisätiloissa, koska itse takkaa on hyvin harvoin polttamisen jälkeen siivottu steriiliksi.

Tanskalaiset tutkimukset osoittavat, että jopa mattojen käyttö nostaa sisäilman mikrobipitoisuuksia.

Useat tutkimukset (m.m. Reponen 1989 ja Wålinder 1997) osoittavat, että mikäli talo on varustettu koneellisella poisto-ilmanvaihdolla, sisäilman mikrobipitoisuudet nousevat verrattuna painovoimaiseen ilmanvaihtoon. Tämä ilmiö johtuu siitä, ettei kohteissa joissa on koneellinen poisto, ole tarpeeksi korvausilmaventtiilejä ja ilma kulkeutuu epätiiviiden rakenteiden kautta sisäilmaan, tuoden mukanaan epäpuhtauksia.

Nykyaikaisella koneellisella tulo ja poisto-ilmastoinnilla voidaan sen sijaan jopa puolittaa sisäilman mikrobimäärät verrattuna painovoimaiseen ilmanvaihtoon.

On kuitenkin huomioitava, että tutkimuksissa on keskitytty kokonaismikrobimääriin. Kaikki mikrobit evät ole haitallisia homesienikasvustoja.

Yhteenvetona todettakoon, että ilmanvaihdolla, rakenteiden tiiveydellä ja rakennuksen käytöllä on huomattava vaikutus sisäilman mikrobipitoisuuksiin.

Askarruttaako sinua joku asia homeisiin tai sisäilman laatuun liittyen? Ota ihmeessä yhteyttä!

Niklas Mehtonen

TJ, Rakennusterveysasiantuntija, rakennusinsinööri, energiatodistuksen laatija, sertifioitu energia-asiantuntija Ahvenanmaalla

Lue myös

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve