fbpx

Mitkä ovat yleisimmät syyt koulujen kosteusvaurioihin?

Kosteusvauriot liittyvät aina tavalla tai toisella rakennuksen kuntoon. Vaurioiden ennaltaehkäisyn ja korjaamisen kannalta ratkaisevaa on kunnollinen kiinteistöhoito. Tämä sisältää kiinteistön jatkuvan hoidon lisäksi sen kunnon seurannan, sekä tarvittavat korjaukset ja perusparannukset.

Tutkimusten mukaan yleisin kosteusvaurion syntymisen syy on materiaalien tekninen vanheneminen (esim. ruostuminen tai mekaaninen murtuminen), jolloin kosteus pääsee tunkeutumaan rakenteisiin. Seuraavaksi yleisimpiä syitä ovat rakennuksen ulkopuolelta eri tavoin tunkeutuva kosteus (mm. ulkoilman kosteus, sadevedet ja maakosteus) sekä putkivuodot. Rakenteittain jaoteltuna vaurion yleisin sijainti on alapohja. Tutkimuksen mukaan kivi- ja puukoulujen välillä oli eroja kosteusvaurioiden jakautumisessa eri rakenteisiin.

Koulu- sekä muiden rakennusten kunnon seurantaan pitäisi kuulua määrävälein tehtyjä tarkastuksia, kuntoarvioita sekä tarvittaessa kuntotutkimuksia.

Investigo on asiantuntijasi rakennusten kunnon määrittämisessä sekä sisäilmaongelmien ehkäisemisessä ja ratkaisemisessa. Ota yhteyttä niin kerromme lisää!

Lähde: Meklin ym 2003, Effect of building frame and moisture damage on microbiological indoor air quality in school buildings

Niklas Mehtonen

TJ, Rakennusterveysasiantuntija, rakennusinsinööri, energiatodistuksen laatija, sertifioitu energia-asiantuntija Ahvenanmaalla

Lue myös

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve