fbpx

Onko homekoiran käytöstä hyötyä vai ei?

homekoira mögelhund Nalle

Homekoira on viitteellinen tutkimusväline. Koiran avulla voidaan parhaimmillaan saada alustavaa tietoa rakenteiden kuntotutkimusta varten. Lopulliset ongelmat, aiheuttajat ja ratkaisut löytyvät johdonmukaisilla ja monialaisilla tutkimuksilla. Homekoiraa voidaan käyttää alustavana tutkimusmenetelmänä mahdollisten kosteusvaurioiden (joko aktiivisten tai vanhojen jo kuivuneiden) paikallistamisessa. On hyvä myös huomioida, että koira etsii ainoastaan mikrobiperäistä hajua ja mahdollisia homevaurioita. Koiran avulla ei voida siis selvittää kaikkia mahdollisia ongelmia tai haitta-aineita tutkittavassa tilassa.

Koiran ilmaisukäytökselle voi olla monia syitä, eikä sen käytös aina tarkoita massiivista kosteusvauriota juuri koiran merkkaamassa kohdassa. Koira saattaa ilmaista ilmavuotopaikkoja, sauma-alueita, jossa esimerkiksi maaperän haju pääsee rakennuksen sisälle, tai esimerkiksi vanhoja, jo kuivuneita kosteusvauriota. Yleensä aktiiviset kosteusvauriot saadaan tehokkaammin paikallistettua ja rajattua kosteusmittausten avulla.

Koiran käytöstä saatu tieto helpottaa kuntotutkijan työtä, jossa vaaditaan ymmärrystä hajujen liikkeestä, rakennetyyppien riskeistä ja oikeanlaisesta tutkimusprojektin suunnittelusta.

Mikäli koiraa käytetään ainoana tutkimusvälineenä, saattaa koiran käyttö aiheuttaa enemmän kysymysmerkkejä kuin ratkaisuja.

Marraskuusta 2022 alkaen Investigolla työskentelee jälleen kaksi homekoiraa, Nalle ja Kira, ohjaajanaan Veera Pellonpää.  Jos haluat lisää tietoa homekoiran käytöstä tutkimustyön tukena, soita Teppo Tervolle, 010 299 5130 tai laita sähköpostia teppo.tervo@investigo.fi tai veera.pellonpaa@investigo.fi

Lue lisää homekoiratutkimuksista!

Teppo Tervo

Hpj, Rakennusterveysasiantuntija, rakennusinsinööri, asbesti- ja haitta-ainekartoittaja, energiatodistuksen laatija

Lue myös

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve