Osaatko tunnistaa kodin hälyttävät hajut?

18 syyskuun, 2018

1. ”Maakellarin haju” voi johtua ilmanvaihdon ongelmista, jolloin esim. korvausilma tulee sisälle maaperän kautta. Maakellarin haju voi myös olla merkki homevauriosta, jonka vuoksi sen syy kannattaa selvittää.

2. ”Homeen haju” haisee ns. homeelle, mutta kaikki homeet eivät haise, jolloin talo missä ei ole hajua, ei tarkoita, että se automaattisesti on puhdas homeesta. Jos vaurio on laaja, haju tarttuu usein vaatteisiin ja esineisiin.

3. ”Mummolan haju” tai vanhan talon haju tarttuu herkästi vaatteisiin ja hiuksiin, ja saattaa olla peräisin puunsuoja-aineiden hajoamisessa syntyvästä yhdisteestä, nimeltään Tetrakloorianisoli. Se on ollut käytössä 1930-luvulta 1990-luvulle asti.

4. ”Ratapölkyn haju” on yleensä voimakas kitkerä haju, joka yleensä viittaa siihen, että rakennuksesta löytyy Kreosoottia sisältäviä tuotteita, kuten esim. tervapaperia, vedeneristettä tai kattohuopaa. Kreosootti saattaa aiheuttaa syöpää.

5. ”Pistävä imelä haju” voi johtua esim. 2-etyyli-1-heksanolista, joka usein on peräisin kosteusvaurioituneesta muovimatosta.

6. ”Sipulin, omenan tai herkkusienen haju” voi johtua esim. lahottajasienestä tai lattiasienestä.

7. ”Tunkkainen haju” rakennuksessa kertoo yleensä ilmanvaihdon ongelmista, mutta voi viitata myös kosteusvaurioon.

8. ”Viemärin haju” on peräisin viemäristä. Viemärin haju voi johtua kuivuneesta lattiakaivosta tai hajulukosta, mutta voi myös viitata viemärivuotoon.

Tunnetko kodissasi epämielyttäviä hajuja? Ota yhteyttä meihin, me autamme selvittämään syyt ja korjaustavat.

Niklas Mehtonen