fbpx

Osaatko tunnistaa kodin hälyttävät hajut?

1. ”Maakellarin haju” voi johtua ilmanvaihdon ongelmista, jolloin esim. korvausilma tulee sisälle maaperän kautta. Maakellarin haju voi myös olla merkki homevauriosta. Siksi hajun syy kannattaa selvittää.

2. ”Homeen haju” haisee ns. homeelle. Kaikki homeet eivät haise, joten ”hajuton talo” ei välttämättä ole täysin homeeton. Jos vaurio on laaja, homeen haju tarttuu usein vaatteisiin ja esineisiin.

3. ”Mummolan haju” tai vanhan talon haju, joka tarttuu herkästi vaatteisiin ja hiuksiin saattaa olla peräisin puunsuoja-aineiden hajoamisessa syntyvästä yhdisteestä, nimeltään Tetrakloorianisoli. Se on ollut käytössä 1930-luvulta 1990-luvulle asti.

4. ”Ratapölkyn haju” on yleensä voimakas kitkerä haju, joka usein viittaa siihen, että rakennuksesta löytyy Kreosoottia sisältäviä tuotteita, kuten esim. tervapaperia, vedeneristettä tai kattohuopaa. Kreosootti saattaa aiheuttaa syöpää.

5. ”Pistävä imelä haju” voi johtua esim. 2-etyyli-1-heksanolista, joka usein on peräisin kosteusvaurioituneesta muovimatosta.

6. ”Sipulin, omenan tai herkkusienen haju” voi johtua esim. lahottajasienestä tai lattiasienestä.

7. ”Tunkkainen haju” rakennuksessa kertoo yleensä ilmanvaihdon ongelmista, mutta voi viitata myös kosteusvaurioon.

8. ”Viemärin haju” on peräisin viemäristä. Viemärin haju voi johtua kuivuneesta lattiakaivosta tai hajulukosta, mutta voi myös viitata viemärivuotoon.

Tunnetko kodissasi epämielyttäviä hajuja? Ota yhteyttä meihin, me autamme selvittämään syyt ja korjaustavat.
Jos asut vuokralla, ja epäilet sisäilmaongelmia asunnossasi – lue lisäohjeita blogistamme.

Niklas Mehtonen

TJ, Rakennusterveysasiantuntija, rakennusinsinööri, energiatodistuksen laatija, sertifioitu energia-asiantuntija Ahvenanmaalla

Lue myös

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve