fbpx

Riskirakenne: valesokkeli

Valesokkelirakenteella tarkoitetaan ratkaisua, jossa ulkoseinän kantavan puurungon alapuu on sivuavan sokkelin yläpintaa alempana sekä usein myös lattianpinnan alapuolella.

Ratkaisu on ollut tavanomainen sekä hyvin yleinen vuosien 1960-1980 välisenä aikana. Valesokkelia on käytetty omakotitaloissa, rivitaloissa sekä myös yksikerroksisissa palvelurakennuksissa.

Valesokkelilla tavoiteltiin energiatehokasta, vedotonta ja kustannustehokasta rakennetta. Jälkeenpäin on todettu, että kyseisen rakenneratkaisun vuoksi seinän alaosilla on huomattava riski kosteus- ja mikrobivaurioitua, sillä rakenteella on tavallisesti suuret kosteusrasitukset sekä erittäin huono kuivumiskyky.

Nykyään valesokkelirakenne määritellään riskirakenteeksi. Valesokkelirakenteet eivät kuitenkaan aina ole vaurioituneita. Valesokkelin kunto selvitetään rakenteita rikkovan kuntotutkimuksen avulla.

Lue lisää rakenteesta riskirakennekortista, täältä (PDF).

Mikäli teillä on kotona tai työpaikalla kyseinen rakennetyyppi, ja haluatte tietää missä kunnossa se on, ota yhteyttä, me autamme!

 

 

Niklas Mehtonen

TJ, Rakennusterveysasiantuntija, rakennusinsinööri, energiatodistuksen laatija, sertifioitu energia-asiantuntija Ahvenanmaalla

Lue myös

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!

Salaojan tehtävä kosteudenhallinnassa ja salaojien huoltotarve