fbpx

Vad beror skillnaderna på den beräknade och verkliga förbrukningen i energicertifikatet?

Ett energicertifikat är ett verktyg för att jämföra och förbättra byggnaders energiprestanda vid t.ex. försäljning och uthyrning.

I energicertifikatet presenteras den beräknade energieffektivitetens jämförelsetal (E-värden) samt den beräknade energiförbrukningen för byggnaden. Så att informationen skall vara jämförelsebar, så tar man i certifikatet bara i beaktande byggnadens egenskaper, inte användarna.

När det gäller användarna kan det vara skillnad i mängden som bor i byggnaden, hur mycket tid man spenderar hemma, vanor som t.ex. inomhusluftstemperaturen, vattenförbrukningen och mängden elapparater hemma.

När man beräknar E-värdet så används även vissa energiformsfaktorer samt tabellvärden, som är specificerade i förordningen. Dessa tabellvärden kan vara t.ex. en konstruktion U-värde (värmegenomsläpplighet) om U-värdet inte är känt eller byggnadens lufttäthetsvärde, om luftätthetsmätning inte är utfört.

På grund av de ovanstående orsakerna, är det mycket vanligt att det uppstår en skillnad mellan den beräknade och verkliga energiåtgången.

Niklas Mehtonen

VD, Expert på hälsoriktig byggande, Byggnadsingenjör, Utfärdare av energicertifikat, Certifierad energiexpert på Åland

Läs också

Vad beror skillnaderna på den beräknade och verkliga förbrukningen i energicertifikatet?

Understöd för avlägsnande av olägenheter på Åland

Hur väljer du rätt konditionsgranskning?

Energikrisen, gör inte samma fel som på 1970-talet!